donderdag 18 juni 2009

Inval politie bij Telegraaf-journaliste

AMSTERDAM - De Rijksrecherche heeft vanmorgen een inval gedaan in de woning van Telegraaf-journaliste Jolande van der Graaf. De journaliste heeft in de afgelopen maanden regelmatig gepubliceerd over de geheime dienst AIVD. De Rijksrecherche heeft ook twee mensen aangehouden die worden verdacht van het doorsluizen van geheime informatie. Eén van deze twee verdachten is een medewerker van de AIVD.


De Telegraaf-journaliste is zelf ook aangemerkt als verdachte. Ze zit echter niet vast.

Centraal in het onderzoek staan twee publicaties in De Telegraaf. In de eerste publicatie ging het over de rol van de AIVD in de aanloop naar de oorlog in Irak. In de tweede publicatie werd de beveiliging van de Dalai Lama beschreven tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Woedend

Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs is woedend over de inval in de woning van de journaliste: "Na de schandalige gijzeling van twee Telegraaf-verslaggevers in 2006 heeft het Openbaar Ministerie helemaal niets geleerd. Opnieuw wordt een journalist in de persoonlijke levenssfeer ernstig geraakt in een poging om een lek van de AIVD te achterhalen. Dit is de zoveelste aanval op de persvrijheid."

Huiszoeking

Volgens het OM heeft er donderdagochtend een huiszoeking plaatsgevonden bij een van de verdachten. Justitie kan nog geen informatie geven over de resultaten van de doorzoeking, omdat het onderzoek nog loopt. Er wordt een huiszoeking uitgevoerd bij de betrokken journaliste van De Telegraaf, bevestigt een woordvoerster van het OM.

Ze zegt dat de verslaggeefster eerst is gevraagd om vrijwillig de staatsgeheime informatie af te staan. „Dat heeft ze niet gedaan.”

„Wij zijn op zoek naar staatsgeheime documenten”, verduidelijkt ze. „Wij hebben aanwijzingen dat die bij haar in huis zouden liggen. Er wordt heel specifiek naar deze stukken gezocht door de rechter-commissaris.”

Gevangenisstraf

Het OM stelt dat onbevoegden geen staatsgeheimen in huis mogen hebben liggen. Op het bezit hiervan staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Ook het publiceren van staatsgeheimen is strafbaar, benadrukt de woordvoerster. Daar staat een maximale celstraf van vijftien jaar op.

Als er staatsgeheime documenten bij de verslaggeefster worden gevonden, mag het OM ze niet direct in beslag nemen. Een rechter moet eerst beslissen of en zo ja welke documenten justitie mag gebruiken in het onderzoek.

Intern onderzoek

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft naar eigen zeggen het lek naar De Telegraaf weten te vinden op basis van een concept van een geheime, interne notitie die aan een verslaggeefster van de krant is getoond. Het gaat om een document waarin in opdracht van het hoofd van de AIVD, Gerard Bouman, werd bekeken welke informatie de dienst aan de betrokken ministers had verstrekt in de aanloop naar de inval in Irak.

De publicatie van het artikel 'AIVD faalde rond Irak' op 28 maart was voor de inlichtingendienst aanleiding om een onderzoek te beginnen naar de mogelijkheid dat een concept van de interne notitie naar de krant was gelekt. „In dit onderzoek werd vastgesteld dat de betreffende medewerkster van de AIVD de beschikking had over de bewuste concept-versie van het geheime stuk”, meldt de dienst. „Ook werd duidelijk dat de medewerkster en haar partner heimelijke contacten hadden met de verslaggeefster van De Telegraaf.”

De twee medwerkers zitten in alle beperkingen. Dit betekent dat ze geen contact met de buitenwereld mogen hebben, uitgezonderd hun advocaten. Dit is om te voorkomen dat contacten van buitenaf het onderzoek beïnvloeden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten