zaterdag 19 december 2009

Flinke autoschade door gladheid

RIJSWIJK - Automobilisten hebben al voor 1 miljoen euro schade gemeld na anderhalve dag winterweer. Vrijdag liepen voertuigen veel meer schade door botsingen op dan donderdag, toen er veel sneeuw viel.


Volgens verzekeraar Interpolis neemt het aantal aanrijdingen toe naarmate het winterweer langer aanhoudt. ''Eerst zijn de mensen voorzichtig. Daarna worden ze roekelozer.''

Vrijdagochtend reden bijna alle treinen weer volgens de normale dienstregeling, nadat er donderdag veel niet of met vertraging reden. De NS bracht in de nacht van donderdag op vrijdag wel alle treinreizigers nog naar hun plaats van bestemming. Om half drie was deze klus geklaard.

De treinen van Arriva reden vrijdag van en naar Groningen en Leeuwarden in een uurdienst in plaats van een halfuurdienst. De bussen reden in het noorden weer min of meer normaal.

Langere treinen

In het weekeinde rijden er in het hele land minder treinen. NS en ProRail spelen daarmee in op de verwachte strenge vorst en nieuwe sneeuw. De treinen zijn wel langer.

Volgens de ANWB waren er vrijdag op de weg weinig problemen. De ochtendspits verliep vrijwel gewoon en de avondspits was tegen zes uur in de Randstad al bijna voorbij. De ANWB denkt dat veel mensen een vrije dag hadden wegens het begin van de kerstvakantie.

Voor veel scholieren en studenten in Friesland begon de kerstvakantie dit jaar vroeg door de sneeuw. Veel scholen in het voortgezet en hoger onderwijs bleven vrijdag dicht.

Discussie

Over het weeralarm van het KNMI is discussie ontstaan. Van de zomer was er kritiek op het weerinstituut omdat het te snel een alarm zou hebben afgegeven.

Nu is het verwijt dat het geen alarm uitgaf voor de hevige sneeuwval. Het KNMI vernieuwt het weeralarm nog deze winter. Een van de aanpassingen is dat het voortaan naar de vooruitzichten per regio kijkt.

Het winterweer zorgt in een groot deel van Europa voor problemen. In het Europese luchtruim was het een stuk stiller door de vele honderden geschrapte vluchten. Dat leidde tot overvolle luchthavens.

Daklozen

Het Belgische spoorbedrijf NMBS stelt treinstations 's nachts open voor daklozen. In Duitsland had een dergelijke actie het leven van een dakloze kunnen sparen.

Een 62-jarige man had zich verschanst in een voormalige padvindershut in Rheinland-Pfalz, waar hij overleed door de kou. Datzelfde lot was vijf mensen beschoren in Polen. Ook in Rusland heeft de jaarlijkse vrieskou de eerste slachtoffers gemaakt.

© ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten